Eind 2023 is de schrijver Jalal Rumi precies 750 jaar overleden. Wereldwijd wordt hij vandaag nog steeds beschouwd als meesterdichter met een immense literaire waarde. Veel van zijn inzichten kwamen er door zijn ontmoeting met de derwisj Shams-e Tabrizi. Het bracht hem op een innerlijke roetsjbaan die hem uitdaagde om zijn kennis los te laten en naar een hoger niveau te reiken. Een tour de force die vandaag nog tot de verbeelding spreekt.
Zijn poëzie heeft een tijdloze schoonheid die blijft aanspreken. Naast zijn taalkundige vaardigheden, behandelde hij thema’s als tolerantie, migratie, identiteit en mentale gezondheid.
Deze prachtige voorstelling dient als een poëtische reis, geleid door de tijdloze woorden van Jalal Rumi en Shams. Hun narratief van liefde en tolerantie vormt het hart van het artistieke werk. De allesomvattende voorstelling wil de geest van Rumi tot leven brengen en streeft ernaar om een brug te slaan tussen culturen. Ze creëert een ervaring die mensen samenbrengt, een unieke gelegenheid om diepere betekenissen te smeden.
Een gloednieuw ensemble onder leiding van Osama Abdulrasol grijpt Rumi’s levenswandel en zijn bijzondere band met Shams aan voor een allesomvattend schouwspel, compleet met een uniek decor, creatie van muziek en choreografie, wervelende dans en poëzie.
Regie: Filip Standaert
Compositie, qanun, oed: Osama Abdulrasol
Daf, zang: Farnoosh Khodadadeh
Ney, zang: Pelin Başar
Setar, zang: Shahab Azinmehr
Cello: Damla Aydin
Multipercussie: François Taillefer
Zang: Khaled Al-Hafez
Choreografie, dans: Işıl Bıçakçı
Woord: Griet Desutter
Research en keuze poëzie: Farnoosh Khodadadeh, Filip Standaert, Griet Desutter
Scenografie en lichtontwerp: Alexander Ronsse
Theoloog en advies dramaturgie: Jonas Slaets
Kostuums: Inge Coleman
Een coproductie van Ha Concerts, De Centrale, Cluster, Evil Penguin TV en Handelsreizigers in ideeën.
Het verhaal van Rumi en Shams is eeuwenoud en inspireert tot op vandaag mensen over de hele wereld. Om de verschillende facetten van de voorstelling nog meer in de juiste context te plaatsen, ging muzikante Farnoosh Khodadadeh op bezoek bij de podcast ‘Groetjes uit Shambhala’. Beluister dit boeiende gesprek hier.
Je kan deze aflevering vooraf of na afloop van de voorstelling beluisteren.
Ticketprijs
€22,00
UiTPAS met kansentarief
€4,40
19.15 Deuren open
20.00 Start voorstelling
Zittend